Na proefproject is de slimme brievenbus nu voor iedereen te koop

Voor 499 euro ontvangt u met de Packbox al uw pakjes

Na proefproject is de slimme brievenbus nu voor iedereen te koop

Vrijstaande slimme brievenbus voor een wit huis

De slimme brievenbus is makkelijk te plaatsen. Elektriciteit is niet vereist, want het systeem werkt op zonne-energie.

MECHELENIn 2015 lanceerde de Mechelse start-up Parcelhome een proefproject waarbij een honderdtal gezinnen uit onze regio een slimme brievenbus konden uittesten. In zo’n brievenbus kan op elk uur van de dag op een veilige manier een pakje geleverd worden, ook als je niet thuis bent. Bijna vier jaar later is Parcelhome klaar om het systeem te commercialiseren in ons land.

De slimme brievenbus

Het concept van de slimme brievenbus was in 2015 nieuw in België. Alhoewel er ondertussen een aantal gelijkaardige initiatieven op de markt zijn, onderscheidt de slimme brievenbus van Parcelhome zich toch van zijn concurrenten.

“In tegenstelling tot de meeste van onze concurrenten richten wij ons vooral op individuele mensen. Dat kunnen kleine zelfstandigen zijn zoals dokters, freelancers of grafisch ontwerpers die dringend pakjes willen ontvangen, maar tegelijkertijd elders aan het werk zijn. Anderzijds zijn er steeds meer gezinnen die bijna al hun aankopen online doen. Ook zij zijn niet altijd thuis om pakjes in ontvangst te nemen”, legt Greg Mackin, CEO van Parcelhome, uit.

App of code

De Packbox – zo heet de slimme brievenbus – laat toe om de klok rond al je pakjes thuis te ontvangen. De koerierdienst of eender welke andere leverancier opent de brievenbus met een app op de smartphone of met een persoonlijke code. Wanneer je thuiskomt, krijg je een bericht dat er zich een pakje in je brievenbus bevindt. Je kan zelfs toegang verlenen aan je buren of je familie om je Packbox te gebruiken.

Vanaf 15 maart is de slimme brievenbus voor iedereen te koop. Dat is bijna vier jaar na het pilootproject, maar daar is volgens CEO Greg Mackin een goede reden voor. “We hebben het product nog verbeterd op verschillende vlakken. In een eerste fase werkten we bijvoorbeeld met badges, terwijl we nu met een codesysteem werken. Ondertussen werken we samen met alle grote koerierdiensten zoals DHL, UPS, DPD, BPost, Post NL enzovoort.

Maar ook de bakker om de hoek kan via een code zijn brood leveren in je slimme brievenbus. Bovendien is de brievenbus heel makkelijk zelf te plaatsen. Elektriciteit is niet nodig, want het systeem werkt met zonne-energie.” De Packbox is vanaf nu te koop voor 499 euro via de website van Parcelhome.

Kinderziektes

Dat is een behoorlijk bedrag, vindt ook Victor Marinus uit Heffen, die het systeem gedurende anderhalf jaar uittestte.

“In het algemeen was ik tevreden over de slimme brievenbus van Parcelhome, maar er waren natuurlijk enkele kinderziektes. De brievenbus werkte toen enkel met badges, maar vaak hadden de koerierdiensten geen badge bij waardoor ze het pakje dus niet konden achterlaten. Ik kreeg toen nog geen berichtjes als er een pakje geleverd was. Ik moest nog altijd zelf gaan kijken. Fijn om te horen dat die twee problemen zijn opgelost. Het is een mooi concept, maar ik ben van mening dat de koerierdiensten de brievenbus zouden moeten financieren. Het zijn tenslotte zij die tijd en geld uitsparen door in een keer te leveren.”

GREG MACKINCEO PARCELHOME: ‘‘Ook de bakker om de hoek kan via een code zijn brood leveren in je slimme brievenbus’’

Bij Parcelhome schat men dat ongeveer 20 tot 25 procent van de gezinnen en kleine bedrijven baat zou hebben bij een slimme brievenbus.