Belgische slimme brievenbus verleidt ‘s werelds pakjesreuzen

De Tijd - slimme brievenbus

Een slimme brievenbus waarmee je veilig en de klok rond pakjes thuis kan laten bezorgen. Het idee van ParcelHome verleidde pakjesreuzen als DHL om in een pilootproject mee te stappen.

De bezorgdheid over het leveren en retourneren van pakjes zijn twee belangrijke redenen waarom de Belgische consument relatief weinig online shopt. Dat is niet zonder reden. Tot 15 procent van de pakjes kunnen vandaag niet worden bezorgd bij een eerste poging. En die knellende schoenen of dat te ruime, ongedragen hemd in uw kast zijn hét bewijs dat een pakje terugsturen naar Zalando voor velen een brug te ver is.

De start-up ParcelHome van de Belg Luc Van Bosstraeten wil met zijn slimme brievenbus beide problemen de wereld uit helpen. De ‘smartbox’, het resultaat van 18 maanden onderzoek, moet ervoor zorgen dat pakjes veilig en met de klok rond thuis kunnen bezorgd worden, ook wanneer de ontvanger niet aanwezig is. Ook retourneren wordt kinderspel, klopt ParcelHome zichzelf op de borst.

De slimme brievenbus

De slimme brievenbus werkt op zonne-energie en heeft geen bekabeling nodig. De robuuste box is bestand tegen vandalisme en diefstal en kan volgens ParcelHome 95 procent van alle pakjes aan. Openen gebeurt met een smartphone en een dynamische code. ‘Even eenvoudig als een brievenbus maar onderliggend huist een technologie die vergelijkbaar is met het beveiligingssysteem van banking apps’, zegt Van Bosstraeten. Niet alleen pakjesbezorgers, maar ook de bakker om de hoek kan zo ’s morgens een bestelling bezorgen, mits ze de app van ParcelHome gebruiken. Dankzij de ingebouwde weegschaal kan de eigenaar van de box via zijn smartphone te allen tijde monitoren wie op welk moment welk pakje heeft geleverd.

De start-up kon de internationale pakjesgroepen DHL Parcel, DPD en GLS, samen goed voor een kwart van de Belgische pakjesmarkt, overtuigen om mee te stappen in een pilootproject. Momenteel worden in Mechelen 100 slimme brievenbussen geïnstalleerd, in september plant ParcelHome de commerciële uitrol in de rest van België. Tegen dan hoopt Van Bosstraeten ook marktleider Bpost overtuigd te hebben om in het project mee te stappen. Hoeveel de smartbox zal kosten, wil Van Bosstraeten nog niet kwijt. ‘We moeten nog zien of de consument onze box wil kopen of huren. Marktonderzoek wees uit dat ons doelpubliek tussen 10 en 15 euro per maand wil betalen voor onze slimme brievenbus.’

ParcelHome is een Ierse start-up waar Van Bosstraeten medeoprichter is. Voorheen maakte de Belg carrière bij Clear Channel, specialist in buitenreclame. Daar kwam hij in contact met de Brit Greg Mackin van de private-equityreus Bain Capital, de eigenaar van Clear Channel. De twee sloegen de handen in elkaar en hielden ParcelHome in 2013 boven de doopvont.